CATALÀ · castellano

facebook twitter

CLIQUEU AQUÍ PER CERCAR

Llistat per àrea
Sociologia
Economia
Medi Ambient
Polítiques Institucionals
Generals
Comunicació
Llistat per tipus
Estudis i recerques
Projectes en curs
Informes / Dictàmens
Publicacions
Ponències i presentacions dels actes públics de la FMR
Ponències i presentacions de la FMR
Altres actes públics
Articles d'opinió
Materials pedagògics
Premis "Món Rural"
Pàgines web
Altres

AGENDA D'ACTIVITAT

21/06/2013
“Anàlisi de l’afectació de nous regadius envers el desenvolupament territorial. El cas del Canal Algerri-Balaguer”

01/05/2013
Festa de la transhumància a Llívia

 TREBALLS I DOCUMENTACIÓ

La Fundació del Món Rural i el Museu de les Terres de l’Ebre impulsen la recuperació dels camins ramaders de Catalunya per a usos culturals i turístics
Més de 100 persones assisteixen a la Jornada “Transhumància, cultura i turisme” a Amposta

22/10/2012 · Sociologia · Ponències i presentacions dels actes públics de la FMR

Lloc: Amposta, Montsià

Més de 100 persones van anar a la Jornada “Transhumància, cultura i turisme”, organitzada per la Fundació del Món Rural i el Museu de les Terres de l’Ebre, per tal d’instigar la recuperació i aprofitament de camins ramaders de Catalunya, en aquest cas posant èmfasi en el vessant cultural i patrimonial, d’oci i turisme. Les vies pecuàries o camins ramaders tenen un potencial econòmic, que complementa el paper cabdal dels ramaders. Amb aquesta jornada a Amposta es va veure la sensibilització de la població, agents socials i ens locals al voltant d’aquest objectiu. Segons Misericòrdia Montlleó, directora executiva de la FMR, “la gran afluència de gent demostra l’interés que desperta la recuperació dels camins ramaders com a via de diversificació econòmica per les Terres de l’Ebre i Catalunya".

Aquesta va ser la segona de les jornades que la FMR ha organitzat enguany sobre transhumància, la primera amb IDAPA al Pirineu i aquesta a Amposta conjuntament amb el Museu de les Terres de l’Ebre. Misericòrdia Montlleó va afegir que “Tot està per fer i tot és possible. Hi ha molt camí a fer en vies pecuàries com a valor intrínsec i potencial del territori. Com a conclusions de les dues jornades d’enguany sobre transhumància, s’ha extret: la necessitat d'una legislació catalana per la recuperació dels camins ramaders i vies pecuàries perquè els posi en valor, que alhora comportaria una senyalització homogènia ; acabar una cartografia ja començada i que inclogui totes les vies; i que es doni importància al pas dels ramats i que es faciliti el seu pas en les vies pecuàries, que avui dia siguin generals, de Catalunya”.

Amposta, 19 d’octubre de 2012

La Fundació del Món Rural va impulsar un Grup de Treball d’experts en la transhumància de Catalunya que promou i fa propostes per tal de posar en valor els camins ramaders i que tornin a significar un element dinamitzador de l’economia en les zones rurals. Aquesta iniciativa abraça tot el territori català i per això es va dur una primera Jornada a Llessui i ara, la FMR i el Museu de les Terres de l’Ebre, han organitzat aquesta segona a Amposta. Així mateix les dues jornades han estat pensades per exemplificar diversos usos que es poden donar a les vies pecuàries, a Llessui més lligats al medi ambient i ara a Amposta a la cultura i el turisme. Tant el Pirineu com les Terres de l’Ebre són dues regions que podrien complementar el seu potencial econòmic si s’implantessin localment iniciatives relacionades amb la transhumància i la seva valorització i difusió, promogudes per la Fundació.

El potencial turístic d’aquestes vies és una de les recomanacions que es desprenen de l’informe “Recomanacions i propostes”, que el Grup de treball de la transhumància de la FMR va editar el 2010, juntament el mapa dels principals eixos de la transhumància a Catalunya, no actualitzat des de feia 50 anys i que aquest any, com a novetat, s’incorporen aquests traçats a la web de la Direcció General de Medi Natural del Departament d’Agricultura.

La jornada d’Amposta l’han inaugurada el director general de Medi Natural i biodiversitat del DAAM, Sr. Josep Escorihuela, l’Il.lm. Sr. Manel Ferré, alcalde d’Amposta, i el Sr. Joan Martín, president del Consell Comarcal del Montsià i del Consorci del Museu de les Terres de l’Ebre.
La Sra. Salomé Hernando, del Departament de Desenvolupament Rural i Medi Ambient del Govern de Navarra, ha fet la ponència “Actuacions per a la recuperació de les vies pecuàries a la comunitat foral de Navarra”. S’ha triat aquest cas perquè és exemplificador de l’aprofitament turístic de les vies pecuàries i la transhumància.
Els tècnics de la FMR, Sr. Eduard Trepat i Sra. Anna Vilaseca, han presentat els “Resultats i propostes del Grup de Treball de la Transhumància de la FMR”. Aquest grup de treball reuneix més de 30 experts sobre el tema i en el qual hi ha representades més de 15 entitats.
Tot seguit hi ha hagut una taula d’experiències: “transhumància, cultura i patrimoni, oci i turisme”, a càrrec d’experts de diversos territoris (Aragó, les Terres de l’Ebre, el Lluçanès o el Pirineu), a càrrec d’impulsors d’iniciatives relacionades amb el món ramader.
La cloenda ha estat a càrrec de la Sra. Misericòrdia Montlleó, directora executiva de la Fundació del Món Rural i el Sr. Josep Pere Vidal, director dels Serveis Territorials a les Terres de l’Ebre del DAAM. A la tarda hi ha la visita guiada al Museu de les Terres de l’Ebre i a l’exposició temporal “Rutes i itineraris pels camins ramaders del Camp de Tarragona i les Terres de l’Ebre”.

La transhumància i les vies pecuàries són part d’un sistema productiu i cultural que, a més del bestiar i els ramats, interessa al conjunt de la societat, ja que inclou processos ecològics i recursos naturals, també béns públics i patrimonis col·lectius, junt amb infraestructures, sabers i formes d’organització social. Esperem que la jornada pugui ser una plataforma de debat i valorització dels camins ramaders i de l’activitat ramadera extensiva a Catalunya en l’horitzó del s. XXI. Un horitzó en el que cada vegada prenen més força altres variables, com són el patrimoni cultural que s’aplega al voltant d’aquesta activitat mil·lenària, així com les activitats turístiques i de lleure, les quals poden contribuir al manteniment de l’activitat ramadera i al desenvolupament rural.

La jornada d’Amposta, organitzada per la FMR i el Museu de les Terres de l’Ebre, ha comptat amb la col·laboració del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, el Departament de Cultura, la Diputació de Tarragona, l’Ajuntament d’Amposta, l’Obrador Xisqueta i l’Associació el SOLC.
 

Resum de la presentació de la ponència de la Sra. Salomé Hernando Chicote

Presentació de la ponència de la Sra. Salomé Hernando Chicote

ENLLAÇOS RELACIONATS:
© 2007 Fundació del Món Rural
Av. Prat de la Riba, 27 Altell 1a. 25008 Lleida · Tel. 973 229 360 - Fax: 973 229 365
fmr@fmr.cat · Avís Legal