CATALÀ · castellano

facebook twitter

CLIQUEU AQUÍ PER CERCAR

Sala de premsa
Notes de Premsa
La Fundació als mitjans

Recull de premsa

Butlletí mensual "Notícies rurals"
Dades de contacte per premsa
SALA DE PREMSA

NOTES DE PREMSA

La Fundació del Món Rural entrega els 1ers Premis de narrativa, assaig i periodisme “Món rural”
Aquests premis, impulsats per la Fundació del Món Rural, pretenen promoure la presència del món rural a la literatura, l'assaig i el periodisme

30/06/2010 · Comunicació

Lloc:

-Uns premis en llengua catalana emmarcats al món rural dotats amb 3.000 euros en narrativa i assaig i 1.500 en periodisme
-Entre els jurats hi havia els periodistes Lluis Foix; Ramón Anglès, cap del TN Comarques de TV3; els escriptors Andreu Carranza i Pep Coll i els dirigents agraris, Josep Riera i Rosa Pruna.

Avui s’ha fet entrega dels 1ers Premis “Món rural” impulsats per la Fundació del Món Rural en un acte que ha tingut lloc a partir de les 19 h a l’Aula Magna de l’Institut d’Estudis Ilerdencs. Aquests premis s’han marcat l’objectiu de promoure la presència del món rural en els mitjans de comunicació i en la creació cultural i intel·lectual. Les categories són de periodisme, narrativa i assaig. En la categoria d’Assaig ha guanyat l’obra “Apicultura tradicional. Abellaires, melers i cerers. Arquitectura rural i patrimoni. (L’exemple a la Conca de Barberà)” de la qual és autor Manel Martínez Garcia de Montblanc (Conca de Barberà). En la categoria de Narrativa es premia l’obra “Les tombes buides” de Marc Masdeu Escuder, de Soses (Segrià). En la categoria de periodisme Santiago Valldepérez Cruañes, d’Amposta (Montsià), ha estat el guardonat pel reportatge "Cinc dies al ras, transhumància entre el Montsià i el Maestrat" publicat a la revista “Descobrir” a l’octubre de 2009. S’ha realitzat una menció especial a l’article “Prendre la fresca” publicat a “La Vanguardia” el 3 de febrer de 2009 d’Antonio Orensanz, de Falset (Priorat).

En l’acte han intervingut Gabriel Pena, vicepresident de l’Institut d’Estudis Ilerdencs; Francesc Cribillers, director de la Fundació del Món Rural i Pau Echauz, periodista de La Vanguardia, que ha presentat una ponència sobre la relació entre el periodisme i el món rural. Com a jurats han participat: els escriptors Andreu Carranza, Josep Coll i Andreu Lonca; els dirigents pagesos, Josep Riera i Rosa Pruna; el president d’Agroprés Jesús Domingo; els periodistes Lluís Foix i Ramón Anglés, i l’expert en agricultura i desenvolupament rural, Jordi Peix. Cossetània Edicions serà l’editorial que publicarà els llibres premiats en les categories de narrativa i assaig que estan dotades d’un premi de 3.000 euros cadascuna, mentre que la categoria de periodisme està premiada amb 1.500 euros. Els treballs que s’han presentat havien d’estar redactats en llengua catalana i el món rural havia de ser el marc on es desenvolupava la narració o l’assaig o l’article periodístic. La categoria de narrativa ha rebut més de vint obres, la d’assaig cinc i la de periodisme prop de vint, per la qual cosa l’organització considera un èxit aquesta primera convocatòria.

Impuls a la presència del món rural

La Fundació del Món Rural (FMR), en el marc de la seva missió de promoure la reflexió sobre les realitats específiques i/o diferencials del món rural català, pretén també incidir en el camp de la cultura i el periodisme perquè apliquin la perspectiva rural i per posar en valor la realitat de món rural català. Per això convoca els Premis de narrativa assaig i de periodisme “Món Rural”. La voluntat és incentivar tant els treballs periodístics com la producció literària vinculats a l’entorn o temàtica rural. S’han elegit aquests gèneres perquè des de la FMR s’aposta perquè els premis tinguin sortida comercial i arribin al gran públic.

La Fundació vol aportar elements perquè Catalunya sigui conscient del valor estratègic del seu entorn rural per al desenvolupament sostenible del país. Això es tradueix en una “ruralització” també de la cultura. Un dels objectius a complir, llavors, és que aquests premis facin que tingui una major transcendència en l’opinió pública tot allò que concerneix a la quotidianitat i al progrés del món rural català. La voluntat per part de l’entitat convocant, la Fundació del Món Rural, és donar-li continuïtat i convocar anualment aquests premis.

Lleida, 30 de juny de 2010

Premsa i Comunicació
Fundació del Món Rural
Avda Prat de la Riba, 27, 1a
Lleida 25008
Telèfon: 973225935/933635988
Mòbil: 692699967

 

Antonio Orensanz (periodisme), Manel Martínez (assaig), Francesc Cribllers (director de la FMR), Marc Masdeu (narrativa), Santiago Valldepérez (periodisme)

Cliqueu aquí per a més informació
© 2007 Fundació del Món Rural
Av. Prat de la Riba, 27 Altell 1a. 25008 Lleida · Tel. 973 229 360 - Fax: 973 229 365
fmr@fmr.cat · Avís Legal